A już im podziękowałem za współpracę - w pt poszło oświadczenie o rozwiazaniu umowy (za potwierdzeniem odbioru) jutro albo pojutrze pójde do punktu sprawdzić czy jest to już zarejestrowane.
[O2] Błąd parktronika.
Zwiń
X
-
[O2] Błąd parktronika.
Witam.
Problem dotycz parktonika. Vcds pokazał dwa błędy 01546 (uszkodzony czujnik lewy tył) i 01549 (brak napięcia ...),drugi błąd nie daje się usunąć, ciągle powraca. W blokach wartości mierzonych wszystkie czujnik są martwe i pokazują stałą wartość 255 cm, zarówno przód jak i tył. W kanale 005 pokazuje że napięcie jest dobre, kontrolka ciągle mruga. Moduł sprawdzony wizualnie brak zimnych lutów.
Proszę o jakieś porady.
-
-
marekvw5, wszystkie czujniki mają wspólne zasilanie. Sprawdź wiązkę idącą do czujników w okolicach przelotu z bagażnika do zderzaka ( gumowy przelot na tylnej części progu załadunkowego, w okolicach wnęki koła zapasowego ). Trzeba wyciągnąć wiązkę kawałek do wnętrza auta i sprawdzić czy nie jest przetarta.Załączone plikiJest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Panowie co jakiś czas piszczy mi parktronik chociaż przeszkody z tyłu nie ma.
Podłączyłem vcdsa i zero błędów w module... Wszedłem w bloki pomiarowe
i wszystkie czujniki pokazuja 255cm a jeden czasem potrafi pokazać 28cm.
Poradźcie czy mam szukać po przewodach czy od razu szukać czujnika na wymianę?
No i techniczna strona... Czy wystarczy zdjąć dokładkę czarna od zderzaka,
wsadzić łapę i wymienić czujnik czy demontaż zderzaka mnie czeka?
Komentarz
-
-
Wczoraj demontowałem zderzak i okazało się, że wiązka dobra. Sprawdziłem wizualnie czujniki i drugi czujnik miał zaśniedziałą kostkę i wewnątrz był czarny, postanowiłem go rozebrać i okazało się że do płytki drukowanej dostała się wilgoć i uszkodziła go.
Co do demontażu czujnika to polecam jednak ściągnąć cały zderzak, chociaż da się go wyciągnąć po zdjęciu czarnej dokładki, ale trzeba się nieźle nagimnastykować.
Komentarz
-
Komentarz